Second hand guide/Artiklar/Second hand är miljövänligt

Second hand shopping är miljövänligt

Det är ingen hemlighet att det kostar pengar att köpa nya kläder för miljön. Tillverkningsprocessen kräver energi och resurser och lämnar ett stort koldioxidavtryck. Men tänk om du kunde få det bästa av två världar? Tänk om du kunde köpa snygga, trendiga kläder utan att skada planeten?

Det kan du! Genom att handla begagnade kläder kan du både hjälpa miljön och dina medmänniskor, här går vi igenom några av de många fördelar som finns med second hand, vintage och retro.

Inga nya resurser krävs

Det krävs inga nya resurser för att använda begagnade kläder: När du köper begagnade kläder använder du inga nya resurser. Kläderna har redan tillverkats, så det behövs inga nya material eller ny energi för att producera dem.

Ger inte upphov till nya föroreningar

Second hand-kläder ger inte upphov till nya föroreningar: tillverkningsprocessen för nya kläder ger upphov till mycket föroreningar. Men när du köper begagnade kläder finns det inget som kan ge upphov till nya föroreningar, utöver eventuell transport av kläderna i fråga - men detta är någonting som är minimalt i jämförelse med om det hade handlat om nya kläder.

Sparar vatten och drar ned på förbrukningen

Begagnade kläder sparar vatten: Det krävs mycket vatten för att tillverka nya kläder. Men när du köper begagnade kläder används inte det extra vatten, som annars skulle ha behövt användas om du istället hade valt att handla nya kläder.

Flicka utomhus iklädd en höstjacka, som håller upp ett löv framför kameran för att symoblisera miljömedvetenhet.

Hjälper ofta människor i nöd

Begagnade kläder hjälper ofta människor i nöd: När du donerar eller köper begagnade kläder hjälper du ofta människor i nöd, detta då många av de organisationer som anordnar försäljning av second hand prylar är kopplade till välgörenhetsorganisationer såsom Röda korset eller Stadsmissionen.

Som du ser finns det många fördelar med att handla begagnade kläder. Så nästa gång du behöver nya kläder, glöm inte att kolla in din lokala second hand-butik!


Skrivet av Stina-Lisa Nilsson

Skriv en kommentar